
Za minutę okaże się, że potraficie zrobić majonez. Za dwie minuty pobiegniecie do kuchni. Za trzy minuty będzie gotowy, a za trzy minuty i jedną sekundę pomyślicie "to jest na prawdę pyszne!".
I wiecie co? Mam nadzieję, że za kilka dni na waszych świątecznych stołach nie zabraknie jajek z domowym majonezem. Bo warto poświęcić tę MINUTĘ na zrobienie czegoś smacznego, co ucieszy nie tylko waszych bliskich, ale da wam również ogromną satysfakcję.
Gotowanie jest super.
I nie musi być trudne.
Domowy majonez z blendera (250ml)
(Oryginalny przepis pochodzi ze strony MagazynKuchenny)- 1 żółtko z dużego jajka (ja dałam dwa)
- 1 łyżka musztardy Dijon (u mnie przywieziona z podróży do Dijon musztarda z czarnej porzeczki)
- 1 łyżeczka białego octu winnego (zastąpiłam octem jabłkowym)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka oleju o neutralnym smaku (użyłam oleju rzepakowego)
- 1 lub 2 łyżki gorącej wody
Kluczem do sukcesu w produkcji tego prostego majonezu jest wąski i wysoki pojemnik, w którym zmiksują się wszystkie składniki. Często dołączany jest do zestawu przy zakupie blendera i na pewno nie raz używaliście go robiąc np. koktajle. Możecie wykorzystać też inne naczynie np. szklankę. Najważniejsze, aby średnica pojemnika była nie wiele większa od średnicy blendera, dzięki temu majonez się nie zwarzy.
Żółtka, musztardę, ocet, cukier i sól umieść w naczyniu i zalej szklanką oleju. Włóż blender tak, aby dotykał dna. Włącz i nie ruszaj nim dopóki wszystkie składniki się nie połączą. Żółtko musi zmieszać się z musztardą, a następnie zmiksować z olejem. Kiedy masa będzie jednolita możesz poruszać blenderem w górę i dół. Majonez będzie bardzo gęsty, aby go rozrzedzić wlej odpowiednią ilość gorącej wody. Ja lubię gęsty i aksamitny krem, dlatego dodałam tylko dwie łyżki.
Gotowe. Domowy majonez możesz trzymać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku przez tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz