sobota, 14 marca 2015

Tosty francuskie z domowym karmelem pomarańczowym

Sobota! Nasz domowy, ulubiony dzień tygodnia. Bez budzika, bez pośpiechu, a śniadanie można zjeść nawet w południe. Od razu robi się przyjemniej prawda? Najbardziej beztroskim śniadaniem jakie znam są tosty francuskie z karmelem pomarańczowym. Ich wykonanie jest banalnie proste a efekt powalający. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś rano, to obiecuję, że oszalejecie na punkcie tych tostów.

Przepis na ok 10 małych grzanek:

- jedno jajko
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli

Najlepiej żeby pieczywo, którego będziesz używać było lekko suche. Jeśli masz tylko świeże kromki, najlepiej zgrillować je przed smażeniem. Na patelni rozgrzej pół łyżeczki masła klarowanego z łyżeczką oleju. W głębokim talerzu roztrzep widelcem jajko z mlekiem, dodaj odrobinę soli. Każdą kromkę namocz w jajku z dwóch stron i obsmaż na patelni. Na końcu możesz je odłożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

Karmel pomarańczowy:

- 4 kopiaste łyżki cukru 
- 1/4 szklanki i dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

W czasie kiedy tosty będą się smażyć na patelni, rozgrzej drugą, najmniejszą patelnie jaką masz w domu. Koniecznie musi być sucha! Wsyp cukier i nie czekając za długo, dolej świeżo wyciśnięty sok. Energicznie mieszaj, aż do połączenia składników. Zostaw na małym ogniu aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając (od zewnętrznej strony ku środkowi).

Polej tosty domowym karmelem, możesz dodać trochę mięty i cukru pudru dla ozdoby. Pomarańcze możesz śmiało zastąpić np. cytryną. 





1 komentarz: