środa, 25 marca 2015

Truskawkowy sernik bez pieczenia

Od dwóch dni silę się na jakiś "super mądry, zabawny i lekki" wstęp do tego postu. Z marnym skutkiem. Dopiero dziś uświadomiłam sobie dlaczego. To ciasto jest bardzo proste, wręcz banalne, a kostka masła i kilogram twarogu sprawia, że na pewno nie jest lekkie. Na dodatek nie jest ani wegańskie, ani bezglutenowe i zawiera laktoze!

Klęska!




A może wcale nie? Nie znam nikogo kto potrafiłby się oprzeć temu ciastu. Jest po prostu rozkosznie pyszne! W smaku przypomina trochę francuskie charlotte. Więc jeśli z jakiegoś powodu uważasz, że nie potrafisz piec, to musisz to ciasto sobie... ugotować. 

Składniki:

- 1kg dobrze zmielonego twarogu
- 200g masła (kostka)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 500g zblendowanych truskawek
- 2 budynie waniliowe
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- herbatniki lub biszkopty do wyłożenia spodu


Blachę wyłóż herbatnikami. Cóż za lenistwo nie robić spodu do ciasta! Jednak to mocno ogranicza wymówki "nie potrafię zrobić ciasta". Potrafisz!

Do garnka z grubym dnem włóż twaróg, wbij jajka, dodaj masło, truskawki i cukier. Pozostaw na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Rozpuść mąkę i budyń w szklance mleka. Kiedy zobaczysz, że masa serowa zacznie się gotować, natychmiast wlej mleko i mieszaj sernik przez chwilę bardzo energicznie. Powinien zgęstnieć, ale nie powinien mieć żadnych grudek. Przelej sernik do blachy, wyłóż ciasteczkami i udekoruj go, jak tylko masz ochotę. U mnie to po prostu pokrojone truskawki, płatki migdałów i kilka kropel rozpuszczonej czekolady. Odczekaj aż wystygnie i włóż go do lodówki na ok. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, najważniejsze jednak żeby masa była odpowiednio gęsta i nie miała grudek. Oto kilka częstych błędów, na które musicie uważać:

- Garnek w którym przygotowujecie sernik absolutnie musi mieć grube dno. W przeciwnym razie łatwo będzie przypalić masę, powstaną grudki.

- Przed wlaniem mleka z budyniem i mąką do gotującego się ciasta, wszystkie składniki MUSZĄ BYĆ DOKŁADNIE ROZPUSZCZONE. Grudki z mąki i budyniu = grudki w serniku. Uwierzcie. Fuj.

- Jeśli z jakiegoś powodu masa sernikowa wcale się nie zagęściła, zawsze można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w małej ilości mleka. Pamiętajcie żeby po dolaniu go do ciasta, energicznie go wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz