piątek, 27 marca 2015

Budyń jaglany z bananem

Dzisiaj przepis na pyszny, słodki i bardzo sycący budyń z kaszy jaglanej. Ktoś zapytał mnie kiedyś "Czy w ogóle istnieje jakiś tydzień, w którym nie zrobiłaś nic z kaszą jaglaną?!". No nie. To byłby zmarnowany czas. 

Budyń jest przygotowany w taki sposób, że powinien przekonać nawet zatwardziałych przeciwników kulinarnych eksperymentów. Nie dominuje tu posmak kaszy, a właśnie banana, dzięki któremu budyń jest słodki i ma odpowiednią konsystencję.

Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 banan
- owoce

W małym garnuszku zagotuj jedną szklankę mleka, wsyp kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu dopóki kasza nie wchłonie całości mleka. Po ugotowaniu ma być miękka, może być nawet lekko rozgotowana. Jeśli dalej jest twarda i chrupiąca, dolej więcej mleka i gotuj do miękkości.
Dodaj do kaszy banana i ok pół szklanki mleka. Zblenduj dokładnie tak, aby budyń miał aksamitną konsystencję. Teraz wystarczy, że dodasz ulubione owoce i śniadanie gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz