środa, 18 marca 2015

Superszybki indyk z pomidorkami, cytryną i rozmarynem

Czy znacie to uczucie, kiedy wracacie totalnie zmęczeni (i głodni oczywiście) do domu i po prostu Wam się NIE CHCE? Najchętniej rzucilibyście się w wir ulubionych domowych zajęć i nie myśleli o gotowaniu obiadu? Ja też tak mam. Ale najpierw ten obiad nastawie i zapomnę o nim na pół godziny. Bo są takie przepisy, genialne w swej prostocie, które nie dość że robią się same, to jeszcze najczęściej wcale nie musimy wychodzić z domu po składniki.




Kochamy to prawda?

To co, sprawdźcie czy macie w lodówce:


- 2 filety z kurczaka lub indyka (u mnie indyk)
- 1-2 cytryny
- pomidory malinowe lub koktajlowe
- garść ulubionych przypraw (u mnie rozmaryn)

A skoro już macie (nie uwierzę, że nie) to doprawcie drób solą i pieprzem, posypcie ulubionymi ziołami i ułóżcie go w żaroodpornym naczyniu. Teraz wystraczy dokładnie umyć cytrynę, pokroić ją na ćwiartki, ułożyć razem z pomidorkami na mięsie i wstawić do nagrzanego na 180st piekarnika na ok 30min.

I już.

Sos zrobił się sam, mięso jest soczyste a przygotowanie obiadu nie zajęło nam dłużej niż 10 min. Ja zazwyczaj podaję takiego zapiekanego indyka z sałatą i ulubioną kaszą.



1 komentarz: