czwartek, 19 listopada 2015

Kurczę pieczone w warzywach

Ciągle pada, pada i pada.
Mam dziś dla Was zadziwiająco prosty przepis. W sam raz na brzydkie i chłodne dni, kiedy wolimy zakopać się pod kocem z ciekawą książką w ręku, niż eksperymentować w kuchni.

Pyszny, domowy obiad. Składniki, których dzisiaj potrzebujecie, zazwyczaj są pod ręką w każdej kuchni. Marynata ma wspaniały słodko-kwaśno-ziołowy smak i doskonale komponuje się z kurczakiem i warzywami. Koniecznie dodajcie jabłko bądź gruszkę. Pieczone, opruszone parmezanem owoce to jedno z moich ulubionych połączeń.






Dzień wcześniej:

  • kurczak

  • oliwa
  • miód
  • cytryna
  • tymianek
Wyciśnięty sok z cytryny wraz z miodem, oliwą i gałązką tymianku podgrzać (ale nie gotować!) w garnuszku. Zamarynować kurczaka i wstawić do lodówki na noc.

W dniu pieczenia:

  • małe ziemniaczki
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • mała cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • jabłko/gruszka
do podania:
  • parmezan
  • kasza pęczak
Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, dołożyć dokładnie umyte lub obrane warzywa. Zalać wczorajszą marynatą, lekko posolić całość i piec przez ok 1,5h w 180st - zależy od wielkości kurczaka (jeśli danie za bardzo się przypieka, przykryć je folią aluminiową).

Obiad podaje z kaszą pęczak (którą gotuję z gałązką tymianku, nadaje kaszy wspaniałego, charakterystycznego aromatu) a pieczone warzywa posypuje parmezanem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz