Ciągle pada, pada i pada.
Mam dziś dla Was zadziwiająco prosty przepis. W sam raz na brzydkie i chłodne dni, kiedy wolimy zakopać się pod kocem z ciekawą książką w ręku, niż eksperymentować w kuchni.
Pyszny, domowy obiad. Składniki, których dzisiaj potrzebujecie, zazwyczaj są pod ręką w każdej kuchni. Marynata ma wspaniały słodko-kwaśno-ziołowy smak i doskonale komponuje się z kurczakiem i warzywami. Koniecznie dodajcie jabłko bądź gruszkę. Pieczone, opruszone parmezanem owoce to jedno z moich ulubionych połączeń.
Mam dziś dla Was zadziwiająco prosty przepis. W sam raz na brzydkie i chłodne dni, kiedy wolimy zakopać się pod kocem z ciekawą książką w ręku, niż eksperymentować w kuchni.
Pyszny, domowy obiad. Składniki, których dzisiaj potrzebujecie, zazwyczaj są pod ręką w każdej kuchni. Marynata ma wspaniały słodko-kwaśno-ziołowy smak i doskonale komponuje się z kurczakiem i warzywami. Koniecznie dodajcie jabłko bądź gruszkę. Pieczone, opruszone parmezanem owoce to jedno z moich ulubionych połączeń.
Dzień wcześniej:
- kurczak
- oliwa
- miód
- cytryna
- tymianek
Wyciśnięty sok z cytryny wraz z miodem, oliwą i gałązką tymianku podgrzać (ale nie gotować!) w garnuszku. Zamarynować kurczaka i wstawić do lodówki na noc.
W dniu pieczenia:
W dniu pieczenia:
- małe ziemniaczki
- marchewka
- pietruszka
- por
- mała cebula
- kilka ząbków czosnku
- jabłko/gruszka
do podania:
- parmezan
- kasza pęczak
Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, dołożyć dokładnie umyte lub obrane warzywa. Zalać wczorajszą marynatą, lekko posolić całość i piec przez ok 1,5h w 180st - zależy od wielkości kurczaka (jeśli danie za bardzo się przypieka, przykryć je folią aluminiową).
Obiad podaje z kaszą pęczak (którą gotuję z gałązką tymianku, nadaje kaszy wspaniałego, charakterystycznego aromatu) a pieczone warzywa posypuje parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz