poniedziałek, 30 listopada 2015

Focaccia

Przepis na foccacie jest kwintesencją powiedzenia "najprostsze jest najlepsze". To nic innego jak podstawa pizzy - ciasto, bez sosu i sera - z ulubionymi dodatkami: ziołami, kaparami, oliwkami, oblane oliwą i oprószone solą.

Jak w prosty sposób zrobić aromatyzowaną oliwę? Wystarczy wrzucić do niej np. zioła lub ostrą papryczkę. Już po kilku godzinach przejdzie smakiem, nie musicie kupować sztucznych odpowiedników! Na zdjęciach widzicie oliwę czosnkową i moją ukochaną - z rozmarynem.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek
Mąkę wraz z solą przesiej do miski. Rozpuść drożdże w szklance ciepłej wody, dokładnie wymieszaj żeby nie zostały żadne grudki. Dodaj łyżkę oliwy. Stopniowo przelewaj zaczyn drożdżowy do miski z mąką, mieszaj składniki dużą łyżką aż do połączenia. Dopiero wtedy zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy czujesz, że jest już elastyczne i nie klei się do rąk, odłóż do miski i przykryj ją suchą ścierką. Poczekaj aż ciasto podwoi objętość.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) i przygotuj składniki: oliwki, rozmaryn, pomidor, kapary - cokolwiek na co masz ochotę. Wyrośnięte ciasto przełóż do żaroodpornego naczynia, palcami zrób małe wgłębienia, wlej tam odrobinę oliwy i włóż wybrane składniki. Piecz przez 40 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz