wtorek, 24 listopada 2015

Jak zrobić czekoladowy budyń jaglany?

W weekend, w naszym domu odbyły się oficjalne zawody pomiędzy budyniem z torebki a budyniem jaglanym. Walka o tytuł najlepszego deseru była bardzo nierówna. Z jednej strony propozycja chemiczna, o glutowatej konsystencji (po chwili mleko i budyń się rozwarstwiły), bez smaku. Z drugiej - czekoladowy, kremowy i aksamitny budyń, ze zdrowej kaszy jaglanej (która nie jest wyczuwalna nawet w najmniejszym stopniu).

Wygrana była oczywista. Fakt, że ten zdrowy deser robi się dłużej niż popularne propozycje z torebki, ale powiem Wam jedno - jeśli nie jesteście przekonani do tego typu słodyczy, to zmieni się po spróbowaniu budyniu jaglanego. Nie bójcie się tego, że jest zrobiony z kaszy. Spróbujcie, a jestem przekonana, że wpadniecie po uszy!


Składniki (2 spore porcje lub 4 małe):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka + ok 1 szklanki mleka do uzyskania gładkiej konsystencji
  • tabliczka gorzkiej czekolady (dobrej jakości!)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • owoce lub orzechy
Kasze przelej dwukrotnie wrzątkiem, pozbędziesz się w ten sposób lekkiej goryczki. W garnku zagrzej mleko, wrzuć połamaną czekoladę i zaczekaj aż się rozpuści. Dodaj kaszę jaglaną, gotuj pod przykryciem aż wchłonie całe mleko. Teraz wystarczy, że posłodzisz i dokładnie zblendujesz budyń. Aby uzyskać aksamitną konsystencję, dolewaj partiami mleko i miksuj aż masa nie będzie miała żadnych grudek. Budyń przełóż do miseczek i udekoruj ulubionymi owocami. Gotowe! 
Pyszne prawda?









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz