niedziela, 31 maja 2015

Zupa z białych warzyw


Ta zupa jest tak delikatna i aksamitna, że zakochacie się w niej bez pamięci. Obiecuję. Cydr nadaje lekki posmak słodkich jabłek, w połączeniu z ostrym porem to prawdziwy odlot. 


O sposobie na bulion pisałam Wam już tutaj, jeśli jednak nie macie cierpliwości do planowania domowych zapasów to możecie wspomóc się suszem z warzyw. Taką ekologiczną kostkę rosołową kupicie w każdym supermarkecie.


Składniki (12 małych porcji)

  • 4 pory
  • 2 duże cebule
  • 2 butelki cydru 330ml
  • 750ml bulionu
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego

Pory, cebule i ziemniaki obierać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku, kiedy dobrze się rozgrzeje wrzucić warzywa i ciągle mieszać aż zmiękną. Dodać cydr i zaczekać aż alkohol odparuje. Zalać warzywa bulionem, gotować do miękkości ok 15 minut. Po tym czasie zmiksować zupę na gładki krem, dodając ciepły bulion jeśli to potrzebne.

Proste i pyszne.
Lubię ją
podawać z natką pietruszki i szparagami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz