piątek, 15 maja 2015

Ciasto uniwersalne

Przepis na to ciasto jest uniwersalne. Zimą robię je z jabłkami opruszonymi cynamonem a latem dodaje do niego słodkie truskawki. Teraz mamy wiosnę, wiosna to rabarbar! 

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rabarbar
_________________________________________________________________________________

Jeśli chcesz użyć do tego przepisu rabarbaru to obierz go, pokrój i posyp 2 łyżkami cukru. Odstaw do momentu aż puści sok.

Masz ochotę na ciasto z jabłkami? Obierz je ze skórki, pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i wrzuć jabłka, posyp odrobiną cynamonu i chwilę podsmaż.

Truskawki/winogrona/banany i inne słodkie owoce możesz dodać do ciasta od razu.
_________________________________________________________________________________


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, masło musi być bardzo miękkie. Miksujemy je wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Kiedy składniki się połączą dodajemy po kolei jajka, cały czas mieszając. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostrożnie przekładamy szpatułką do połączenia składników.
Masę wylewamy na formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy owoce i posypujemy ciasto cukrem waniliowym. Wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika na ok 30 min (aż ciasto się zarumieni a patyczek będzie suchy).

Ciasto jest bardzo maślane i mokre.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz