wtorek, 13 października 2015

Jesienny syrop do herbaty

Podczas przeprowadzki, wszystkie moje najcenniejsze zapasy trafił szlag. Nie to, żebym o nie nie dbała, ale wystarczyła chwila nieuwagi lub splot (dla mnie) tragicznych wydarzeń i... muszę robić wszystko od nowa. Być może jest to dobry powód, żeby pokazać wam, ile rzeczy które wyrzucamy podczas gotowania i pieczenia można wykorzystać raz jeszcze. Wspólnie zapełnimy domowe spiżarnie.

Dzisiaj będzie o szalenie prostym w przygotowaniu syropie na jesienne przeziębienia. Nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale od kilku lat, co roku, robię go i mogę was zapewnić, że działa. Podczas sezonu na stosy chusteczek, warto mieć go w lodówce i dodawać do gorącej herbaty, kiedy czujemy, że nasza odporność spada.

Składniki:

  • Miód
  • Cytryna 
  • Korzeń imbiru
  • Opcjonalnie: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki




W tym roku zrobiłam dwa syropy - jeden na bazie miodu akacjowego, drugi, charakterystycznego, ciemnego miodu gryczanego. Pamiętajcie, że warto wydać kilka złotych więcej i kupić polski miód niż pozbawiony jakichkolwiek walorów leczniczych chiński odpowiednik. Jak je rozpoznać i gdzie najlepiej kupować? Chiński miód jest tani i płynny, praktycznie nigdy nie twardnieje. Polskie miody potrafią osiągać szalone ceny, szczególnie te, opatrzone kartonową etykietą z napisem EKO. Dokładnie taki sam miód, nie mniej smaczny, kupicie u lokalnych sprzedawców lub pszczelarzy. Sprawdźcie w internecie, zapytajcie znajomych!



Cytrynę i imbir pokrój na cienkie plasterki. Cytrynę przed umyciem należy dokładnie wyszorować aby pozbyć się całej chemii znajdującej się na skórce.

Przygotuj czysty słoik i układaj po kolei: łyżkę miodu, plasterek cytryny, plasterek imbiru, łyżkę miodu, plasterek cytryny, plasterek imbiru... i tak aż do zapełnienia słoiczka. Warto jednak kilka razy ominąć imbir, aby smak syropu nie zdominowała jego charakterystyczna ostrość. Możesz również dodać kilka plasterków pomarańczy i szczyptę przypraw korzennych.



Słoik odstaw do lodówki na dwa dni, aż cytryna puści sok i wszystkie smaki się przegryzą. Od czasu do czasu potrząśnij syropem.

Dodawaj łyżeczkę syropu do ulubionej herbaty. Szybko, zdrowo i pysznie!








2 komentarze:

  1. Syrop zrobiony! Czekam dwa dni i próbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, napisz koniecznie jak wyszło i czy smakuje :)

      Usuń