środa, 15 lipca 2015

Wakacyjna tarta z truskawkami

Składniki:

CIASTO:
  • 250g mąki
  • 150g  zimnego masła
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 jajko

MASA:
  • 250g mascaropne
  • 250g ricotty
  • 2 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Niektórzy siekają masło do momentu, kiedy połączy się z mąką, ale ja wolę rozetrzeć je rękoma, aż konsystencja będzie przypominała mokry piasek. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok 30 minut. Ciasto nie może być tak twarde, że nie będzie można go rozwałkować, nie może być też miękkie ponieważ będzie przyklejało się do wałka.

Moja rada: Ciasto na tarte warto rozwałkować na papierze do pieczenia. Wtedy o wiele łatwiej będzie je później przenieść i wyłożyć nim formę.

Pamiętaj, aby przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem, Tak jak na zdjęciu poniżej. Dzięki temu nie urośnie w piekarniku. Warto je również czymś obciążyć. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wysyp równomiernie np. ryż lub kaszę jaglaną. Na rynku są dostępne specjalne ciężarki ale - umówmy się - kto tego używa?

Piecz w temperaturze 180 st. przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz przez kilka minut aż do zarumienienia się spodu ciasta.

UWAGA! Jeśli przy wykładaniu formy, ciasto zrobiło się bardzo miękkie to warto je przed pieczeniem wstawić na kilkanaście minut do lodówki.


MASA:

Najprostsza na świecie! Wystarczy, że połączysz mascarpone i ricotte (oba sery muszą być w temperaturze pokojowej) wraz z cukrem pudrem i ewentualnie wanilią. Gotowe. Masę wyłóż dopiero kiedy ciasto ostygnie. Udekoruj owocami. Przed podaniem włóż do lodówki na co najmniej godzinę.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz