piątek, 24 lipca 2015

SEZONOWO: Cukinia nadziewana kurkami

Szczerze mówiąc, po raz kolejny mogłabym zacząć wpis od zachwytów nad tą cudowną porą roku, kiedy właściwie wszystko wydaje się być ulubione. Tegoroczne lato to dla mnie wyjątkowo intensywny okres. Czuję, że nie wykorzystałam w pełni potencjału wakacyjnych warzyw i owoców. Pora więc na szybkie dania. Takie, które dają radość z sezonowego jedzenia, a jednocześnie nie wymagają dużego nakładu czasu.



Gotowi na sezonowy, przepyszny obiad w 20 minut?

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 10 dag kurek
  • natka pietruszki
  • ser feta
  • mała cebula
  • mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku


Cukinie dokładnie umyj, przetnij na pół i wydrąż środek. Miąższ zostaw na sitku - w ten sposób pozbędziesz się zbędnej wody. Cukinię dopraw solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnik,a na około 20 minut. Posiekaj cebulę najdrobniej jak potrafisz i zeszklij ją na patelni, dodaj umyte i osuszone kurki. W osobnym naczyniu rozpuść masło, dodaj czosnek i poczekaj, aż tłuszcz przejmie jego aromat (uważaj żeby nie spalić czosnku!). Dodaj cukinie, posól ją do smaku i smaż do momentu w którym zauważysz, że nie jest już surowa. Wyjmij czosnek. Gotowe kurki i cukinie przełóż do czystej miski, dodaj ser feta (myślę, że co najmniej 2 stołowe łyżki) oraz posiekaną pietruszkę. Intensywnie dopraw świeżo zmieloną solą i pieprzem. Wymieszaj i w razie konieczności ponownie dopraw.

Wyjmij cukinie z piekarnika, nałóż farsz i

gotowe.



A jakie pyszne!
Następnym razem powtórzę ten przepis, dodając do niego kaszę jęczmienną.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz