Dziś przepis na szalenie prostą zupę. Nie potrzeba tu bulionu (kostki rosołowe nawet nie wchodzą w grę!) a mimo wszystko krem ma intensywny smak. W sam raz dla każdego, kto chociaż raz pomyślał, że nie potrafi robić zupy ;)
- 2 puszki pomidorów
- 2 papryki czerwone
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- świeża i suszona bazylia
- 4 suszone pomidorki
- sól i pieprz do smaku
Nastaw piekarnik na 225 st. i wstaw paprykę na ok. pół godziny. Piecz do momentu, aż jej skórka przestanie być jędrna, miejscami może być nawet przypalona. Włóż ją na chwilę do woreczka foliowego - to znacznie ułatwi zdjęcie z niej skórki (niewdzięczne zajęcie...). Pokrój cebulę i czosnek w kostkę i zeszklij je wraz z odrobiną suszonej bazylii. Dodaj pomidory, obraną paprykę, suszone pomidory i dopraw do smaku. Kiedy zupa się zagotuje, dodaj dużą garść świeżej bazylii i dokładnie zmiksuj zupę. Będzie gęsta i sycąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz