Przepis na foccacie jest kwintesencją powiedzenia "najprostsze jest najlepsze". To nic innego jak podstawa pizzy - ciasto, bez sosu i sera - z ulubionymi dodatkami: ziołami, kaparami, oliwkami, oblane oliwą i oprószone solą.
Jak w prosty sposób zrobić aromatyzowaną oliwę? Wystarczy wrzucić do niej np. zioła lub ostrą papryczkę. Już po kilku godzinach przejdzie smakiem, nie musicie kupować sztucznych odpowiedników! Na zdjęciach widzicie oliwę czosnkową i moją ukochaną - z rozmarynem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 20g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek
Mąkę wraz z solą przesiej do miski. Rozpuść drożdże w szklance ciepłej wody, dokładnie wymieszaj żeby nie zostały żadne grudki. Dodaj łyżkę oliwy. Stopniowo przelewaj zaczyn drożdżowy do miski z mąką, mieszaj składniki dużą łyżką aż do połączenia. Dopiero wtedy zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy czujesz, że jest już elastyczne i nie klei się do rąk, odłóż do miski i przykryj ją suchą ścierką. Poczekaj aż ciasto podwoi objętość.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) i przygotuj składniki: oliwki, rozmaryn, pomidor, kapary - cokolwiek na co masz ochotę. Wyrośnięte ciasto przełóż do żaroodpornego naczynia, palcami zrób małe wgłębienia, wlej tam odrobinę oliwy i włóż wybrane składniki. Piecz przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz