piątek, 16 października 2015

Dyniowe, rozgrzewające śniadanie

Od kilku lat naprawdę staram się polubić jesień. Zamieniać jej minusy na plusy i wykorzystywać dłuższe wieczory, staram się robić wszystko to, o czym piszą szczęśliwi miłośnicy tej pory roku.

Nie potrafię.

Znalazłam jednak coś, co jesienią cieszy mnie tak bardzo, że nie mogę się wręcz doczekać każdego poranka. Pamiętacie, jak pisałam o tym, że najbardziej lubię śniadaniowe przepisy, które właściwie robią się same? Tak jest również w tym przypadku. Kroję warzywa, nastawiam piekarnik i zajmuje się sobą. Nim zdążę się pomalować i nastawić kawę - śniadanie gotowe! A co najważniejsze, jest rozkosznie ciepłe w te zimne, pochmurne poranki. Nie przesadzę pisząc, że jestem od niego uzależniona. Ma wszystko, co lubię najbardziej - jajko oprószone czarnuszką, awokado z pestkami granatu i najważniejsze: przepyszne, ciepłe warzywa z korzenną nutą.

Nie robi się też dłużej niż kanapki! :)


Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3/4 szklanki pulpy dyniowej
  • garść świeżego lub szczypta suszonego majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnuszki
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • 1/2 awokado
  • pestki granatu
  • opcjonalnie: łyżka serka śmietankowego
  • opcjonalnie: plaster szynki serrano

O pulpie: Najprościej będzie jeśli kupisz odmianę dyni, która nazywa się hokkaido. Przed pieczeniem, nie trzeba jej obierać - wystarczy dokładnie umyć. Przekrój dynię na pół, wydrąż miąższ, pokrój na mniejsze kawałki i wstaw na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dynia będzie gotowa, kiedy będzie całkowicie miękka. Odczekaj, aż wystygnie i zblenduj ją na pulpę. 

Ja zawszę robię sobie mały zapas, piekę dynie, a następnie robię dwie pulpy. Jedną do dań wytrawnych (np. do dzisiejszego przepisu), a do drugiej dodaje ziarenka wanilii i odrobinę cukru trzcinowego - używam jej do wypieków.



Rozgrzej małą ilość oleju na patelni i delikatnie zeszklij czosnek, uważając by się nie przypalił. Dodaj pokrojone w małą kostkę warzywa: pomidora i paprykę, podsmaż chwilę, cały czas mieszając. Po chwili dodaj pulpę, dopraw całość solą i gałką muszkatołową (uważaj żeby nie przesadzić!) oraz majerankiem. Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia. Jeśli lubisz, możesz dodać łyżkę serka śmietankowego. Wbij jajko, lekko je posól i przypraw czarnuszką. Opcjonalnie możesz dodać również szynkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekaj około 15 minut do momentu, kiedy żółtko zetnie się tak, jak lubisz. Wyjmij naczynie. Dodaj awokado, polej je oliwą i posyp pestkami granatu. Gotowe!

Moja wskazówka: awokado smakuje obłędnie z olejem z pestek dyni!





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz