Czerwiec to mój absolutnie ulubiony miesiąc. To kwiaty, słońce, szparagi, truskawki, rabarbar, botwinka i jeszcze więcej truskawek. A dzisiejszy przepis to cały ten czas zamknięty na talerzu. Chrupkie szparagi w połączeniu z mięsistymi truskawkami, ostrym kozim serem i słodkim miodowym dressingiem. Lekko i przyjemnie, w hołdzie dla czerwcowej radości.
Jakiś czas temu obiecałam, że napiszę kilka słów na temat szparagów:
Zanim zaczniesz je przygotowywać koniecznie odetnij ich łykowatą końcówkę. Czy jest to część która sama się łamie? Niekoniecznie. Jeśli dobrze się postarasz możesz połamać szparaga przy samej główce, pozbądź się 2-3 cm końcówki.
Wiecie, że nie lubię kiedy coś się marnuje w kuchni, dlatego nie wyrzucam zdrewniałych części. Od początku sezonu zbieram je i mrożę, by później wykorzystać do zrobienia zupy szparagowej. Mam więcej końcówek niż jest w pęczku, więc wywar jest bardziej aromatyczny ;)
Białe szparagi obieramy do główki. A zielone? Są różne szkoły, albo nie obiera się ich wcale, albo obiera się do 3/4 długości (tak często robią kucharze, aby szparagi były jeszcze bardziej delikatne). Ja osobiście obieram je tylko na początku sezonu, kiedy są wyjątkowo grube. Można też oskubać szparagi z fioletowych listków.
Szparagi (zielone) przygotowuję na dwa sposoby:
- PIECZONE: To chyba najprostszy sposób. Rozgrzewam piekarnik do 170st. Odcinam końcówki szparagów, dokładnie je myję i osuszam. Skrapiam oliwą, opruszam solą i zapiekam przez 11 minut.
- SMAŻONE: Koniecznie na maśle klarowanym, które idealnie podkreśla smak szparagów. Po odcięciu zdrewniałej końcówki oraz dokładnym umyciu i osuszeniu, smażę szparagi w towarzystwie kilku ząbków czosnku. Bardzo delikatnie nabierają smaku, czosnek nie jest intensywnie wyczuwalny. Po czym poznać, że szparagi są gotowe? Podczas smażenia obracaj je kilkakrotnie aby się nie przypaliły. Kiedy chwycisz szparag szczypcami, a on lekko się wygnie, to znaczy że nie jest już surowy.
Składniki (porcja dla 2 osób)
- garść szpinaku
- ok 10 dużych truskawek
- 6 szparagów
- kozi ser
Szparagi przygotuj wg. podanego wyżej przepisu. Dokładnie umyj i osusz szpinak i truskawki. Pokrój szparagi na trzy części i odłóż główki (będą służyły jako dekoracja więc dodaj je na końcu). W dużej misce wymieszaj szpinak wraz z pokrojonymi truskawkami i szparagami, dodaj kozi ser. Przełóż sałatkę na talerze.
Dressing miodowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki połącz ze sobą. Delikatnie skrop dressingiem sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz