Przepis na to ciasto jest uniwersalne. Zimą robię je z jabłkami opruszonymi cynamonem a latem dodaje do niego słodkie truskawki. Teraz mamy wiosnę, wiosna to rabarbar!
Składniki:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rabarbar
_________________________________________________________________________________
Jeśli chcesz użyć do tego przepisu rabarbaru to obierz go, pokrój i posyp 2 łyżkami cukru. Odstaw do momentu aż puści sok.
Masz ochotę na ciasto z jabłkami? Obierz je ze skórki, pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i wrzuć jabłka, posyp odrobiną cynamonu i chwilę podsmaż.
Truskawki/winogrona/banany i inne słodkie owoce możesz dodać do ciasta od razu.
_________________________________________________________________________________
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, masło musi być bardzo miękkie. Miksujemy je wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Kiedy składniki się połączą dodajemy po kolei jajka, cały czas mieszając. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostrożnie przekładamy szpatułką do połączenia składników.
Masę wylewamy na formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy owoce i posypujemy ciasto cukrem waniliowym. Wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika na ok 30 min (aż ciasto się zarumieni a patyczek będzie suchy).
Ciasto jest bardzo maślane i mokre.
Masę wylewamy na formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy owoce i posypujemy ciasto cukrem waniliowym. Wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika na ok 30 min (aż ciasto się zarumieni a patyczek będzie suchy).
Ciasto jest bardzo maślane i mokre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz